De flesta människor bär på någon form av oro. Det kan göra att man ibland undviker en del situationer och tankar. Det kan till exempel handla om oro för olyckor som snabbt kan inträffa när som helst i den egna vardagen. Alla olyckor går självklart inte att förutse. Men med lite kunskap och utbildning kan en del olyckor och onödiga misstag förhindras, som exempelvis att en brand plötsligt och överraskande blossar upp i ditt hem - en brand som många gånger startat med en liten låga.
 
         Det kan bli den värsta dagen i livet, den dagen då allt i hemmet gick förlorat! 
                      
Vissa utbildningar är viktigare än andra! Brandskyddsutbildningen Vår Trygghet är en utbildning speciellt framtagen  för dig som privatperson. Utbildningen ger dig konkreta och viktiga råd om hur du kan förebygga och förhindra att en brand uppstår i ditt hem och vad du ska och inte ska göra om en brand snabbt skulle utvecklas i eller utanför din bostad.

Utbildningen är framtagen i konsultation med Storstockholms brandförsvar och har fått stort beröm av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
 
 Nedan kan du läsa innehållet i den utbildningsfolder som finns i samtliga förpackningar till våra brandfiltar. Du kommer inte att ångra de få minuter det tar att läsa texten som kan bli livsavgörande för dig själv, dina nära och grannar, om en brand plötsligt startat och allt rationellt tänkande upphört!

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Bostaden är oftast vår trygga plats. Här bor vi med våra nära och alla våra oersättliga ägodelar. Bostadsbränder är mer än dubbelt så vanliga som bränder i alla andra byggnader tillsammans. Någon exakt siffra över hur många bostadsbränder som inträffar i landet finns inte, men uppskattningsvis inträffar mellan 30 000 och 40 000 årligen varav cirka 6 000 larmas till räddningstjänsten. Låt det inte bli din! 

För plötsligt kan en trevlig stund i hemmet förvandlas till en mardröm och kaos för dig som boende och dina grannar. Lite slarv och stress i vardagen kan vara orsaken till att en brand uppstår. Då gäller det att snabbt kunna agera och vara väl förberedd. 

Läs den här texten noggrant för att du ska veta hur man kan minska och förhindra att en brand uppstår i ditt hem, och vad du ska och inte ska göra om olyckan är ett faktum.

 Lämna aldrig spisen när du lagar mat. Spisbränder är idag den vanligaste orsaken till brand i hemmet, varje dag och året runt. Kanske är du stressad efter en dags sysslor, middagen ska snabbt tillagas. Kvällsaktiviteterna ska eventuellt planeras och mitt i allt ringer telefonen. Nu är det väldigt lätt att för stunden tappa fokus och koncentrationen på matlagningen, olyckan är ett faktum. Kastrullen kokar torrt eller oljan i stekpannan fattar eld snabbare än du kunnat drömma om. Ring alltid 112 även om du lyckats släcka branden. Risken är stor att glöd från branden kan finnas kvar i spisfläktens ventilationssystem, som senare kan antändas.

 Försök aldrig att släcka brinnande eller het olja på spisen med vatten. Risken är stor att det kommer ske en allvarlig explosion. 
Använd din brandfilt istället. 

 Rengör filtret till spisfläkten med jämna mellanrum. Det är annars stor fara att fettet från spisfläktens filter kan antändas vid en spisbrand.

 Gör det till en rutin att kontrollera din brandvarnare med jämna mellanrum, gärna en gång i kvartalet. Det du provar när du trycker på testknappen är två saker, dels att batteriet fortfarande har kraft och dels att brandvarnaren tjuter som den ska. En brandvarnare kan vara avgörande om din bostad har börjat rökfyllas så att du snabbt kan agera eller utrymma. Om din brandvarnare inte fungerar ska den omgående bytas ut.

 Se till att dina ljusstakar inte är i närheten av något brännbart material. Ställ värmeljus var för sig. Står de tätt ihop kan värmen bli så hög att stearinet antänds och skapar en kraftig låga. Släck alltid levande ljus när du lämnar ett rum.

 Ladda aldrig din mobiltelefon, läsplatta eller bärbara dator utan översikt eller under natten. Risken finns att litiumbatteriet kan avge gaser om det kortsluts, gaser som kan börja brinna. 

 Använd bara elektriska produkter som är CE märkta och godkända för bruk inom EU. Se till att lamporna du använder har rätt styrka till din belysning och att inga skarvsladdar är skadade eller ligger i kläm.

 Om en väggkontakt är trasig eller glappar – ska den omgående lagas av behörig elektriker.

 Om säkringarna i din bostad ofta löser ut – ska elen i bostaden omgående kontrolleras av behörig elektriker.

 Om det börjar brinna i någon elektrisk apparat, dra alltid ur kontakten från vägguttaget innan du försöker släcka branden.
 

HA ALLTID DIN BRANDFILT VÄL SYNLIG I HEMMET

Fäst brandfilten på en vägg eller ställ den löst på en bänk eller hylla. Med brandfilten snabbt tillgänglig kan du effektivt släcka en uppkommen brand som oftast startat med en liten låga. Se vår film om hur du enkelt använder brandfilten på www.vartrygghet.se, där du trycker på fliken instruktionsfilm.
 
Våra professionella brandfiltar är tillverkade av Presto Brandsäkerhet AB som är Nordens största leverantör av brandskydd. Brandfiltarna har samma höga kvalitet som många räddningstjänster använder.

Om din brandfilt är fäst på en vägg
Om din brandfilt är fäst på en vägg
Om din brandfilt står på en bänk eller hylla
Om din brandfilt står på en bänk eller hylla
Håll brandfilten i de två dragbanden när du använder den
Håll brandfilten i de två dragbanden när du använder den

FÖRBERED EN EGEN UTRYMNINGSPLAN OCH ÅTERSAMLINSPLATS UTANFÖR FASTIGHETEN

Tänk ut och träna på en utrymningsplan och vilken plats utanför fastigheten alla i ditt hem ska återsamlas vid, om det börjar brinna i din bostad.

Risken är annars stor att någon i hemmet utrymmer till en annan plats. Det kan medföra att man i stress och helt i onödan går in i den rökfyllda fastigheten och försöker leta efter personen med risk för egna allvarliga skador.

Vem i hemmet gör vad vid en utrymning? Vem tar med några personliga ägodelar som man vill rädda eller snabbt kommer att behöva använda?  

En utrymningsplan och vart alla i familjen ska återsamlas är väldigt viktigt om en brand uppstått.
En utrymningsplan och vart alla i familjen ska återsamlas är väldigt viktigt om en brand uppstått.

OM DET BÖRJAR BRINNA I DIN BOSTAD

Det mesta handlar om tid för att kunna lyckas släcka en brand! Branden tar ingen paus för att du ska leta fram din brandfilt och samtidigt komma underfund med hur du använder den. Se till att din brandfilt alltid finns synlig och
nära till hands i hemmet. Försök att släcka branden med din brandfilt. En förutsättning är att du snabbt och säkert vet hur du ska agera. Du har väl tittat på vår 
instruktionsfilm högst upp på den här sidan.

Om du känner den minsta osäkerhet eller misslyckas med att släcka branden, lämna rummet och försök att stänga dörren till det rum i bostaden där olyckan startat. Det minskar risken att branden sprider sig. Om du måste passera ett rökkfyllt rum, kryp och håll ansiktet nära golvet, då den varma och giftiga brandröken stiger uppåt. Försök komma ihåg att stänga ytterdörren till bostaden om den ska utrymmas. Det begränsar att brandröken från ditt hem inte sprider sig ut i trapphuset.

Om du har möjlighet försöker du varna andra grannar. Använd aldrig hissen vid en brand. Hissen kan plötsligt stanna. Se till att alla som bor i hemmet är samlad vid återsamlingsplatsen. Larma 112. 

OM DET BRINNER UTANFÖR DIN BOSTAD OCH TRAPPHUSET ÄR RÖKFYLLT 

Instinkten i oss vill att vi flyr ut ur vår bostad snabbast möjligt. Stanna istället kvar i hemmet. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Det är oftast inte elden utan brandröken som är farlig. De flesta som förolyckas i bränder omkommer på grund av att de andats in den giftiga brandröken. Bara några få andetag kan räcka. 

Använd våta handdukar för att täta runt dörren och brevinkastet för att minska risken att giftig brandrök tränger in i bostaden. Stäng av spisfläkten om den är påslagen så det inte blir undertryck i hemmet, då brandrök från trapphuset annars lättare kan sugas in. Larma 112.

Ta dig till det rum i bostaden där räddningstjänsten enklast kan se och få kontakt med dig utifrån. Stäng dörrarna till rummet för att stänga ute eventuell brandrök och kalla på uppmärksamhet genom att ropa och vinka med en handduk eller liknande i fönstret eller från balkongen.

VILKET ANSVAR HAR FASTIGHETSÄGAREN FÖR ATT FÖREBYGGA BRÄNDER I GEMENSAMMA UTRYMMEN?

Fastighetsägaren ansvarar för ett så kallat systematiskt brandskyddsarbete. Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär både förebyggande arbete, för att förhindra bränder, och kontinuerlig service och underhåll av brandskyddsinstallationer som måste fungera i fastigheten utanför bostäderna om det skulle börja brinna. Om du upptäcker eller misstänker fel på brandskyddsutrustningen i de gemensamma utrymmena ska du alltid kontakta fastighetsägaren.

Vi hoppas nu att du har lärt dig mer om hur du ska agera i en brandsituation. Vi hoppas också att du aldrig behöver uppleva en brand hos dig själv eller hos din granne. För plötsligt och utan förvarning kan en brand snabbt uppstå – då är det väldigt bra med kunskap. Glöm nu inte att titta på instruktionsfilmen.
 

Vår Trygghet.se är Sveriges största leverantör av brandfiltar och brandskydssutbildningar för privat bruk.
 

Vår Trygghet är medlem i